021-۷۷۷۴۳۱۵۱

دریافت مشاوره

دندانپزشکی اطفال

دندانپزشکی اطفال

فهرست مطالب

دندان درد و مشکلات دهان و دندان برای ما می تواند بسیار ناراحت کننده حتی غیر قابل تحمل باشد، حال این شدت از درد و ناراحتی را برای کودکان خود تصور کنیم، حتی یک لحظه فکر کردن به این موضوع می تواند ما را ناراحت کند. در این صفحه ما به معرفی خدمات دندانپزشکی اطفال کلینیک قائمی می پردازیم تا شما کاملا با روش های درمانی که می توانید برای پیشگیری و درمان این مشکلات برای کودکان خود استفاده کنید بررسی شده است.

دندانپزشکانی که انواع اقدامات درمانی و دندانپزشکی پیشگیرانه را برای اطفال انجام می‌دهند و آموزش‌های ویژه‌ای در این زمینه دیده‌اند، دندانپزشک اطفال و این شاخه از دندانپزشکی را پدودنتیکس می‌نامند.

دندانپزشکی اطفال به ۲ قسمت تقسیم می‌شود:

۱.     درمان مشکلات پیش آمده

پیشگیری از پوسیدگی در کودکان با رژیم غذایی دقیق اجتناب از مصرف غذاهای چسبناک و شیرین تا حد امکان، رعایت قوانین تغذیه سالم و استفاده از تکنیک‌های صحیح مسواک زدن امکان پذیر است. در هنگام بروز پوسیدگی باید سعی شود علت آن مشخص شود و از سلامت سایر دندان‌های کودک محافظت شود. کودکان را باید از سنین پایین ۶ ماهگی تا ۱ سالگی نزد دندانپزشک اطفال برد تا کودک بدون ترس به این محیط بیاید و والدین باید بیاموزند که برای حفظ سلامت دندان در بالاترین حد خود چه کاری انجام دهند.

۱)     پوسیدگی:

قسمت پوسیده دندان بسته به شرایط با پر کردن دائمی یا موقتی تمیز و درمان می‌شود. در برخی موارد، دندان بیش از حد آسیب دیده است که نمی‌توان آن را با پر کردن درمان کرد. چنین دندان‌هایی را گاهی می‌توان برای مدتی در دهان نگه داشت و به جای کشیده شدن، روی آن‌ها را با کلاه‌های مخصوص آماده شده پوشاند. در سال‌های اخیر پرکردگی‌های رنگی تولید شده است تا کودکان را عاشق دندانپزشکی اطفال و رفتن به دندانپزشکی کند. به لطف این مواد، که در کلینیک ما نیز استفاده می‌شود، پر کردن دندان به یک بازی تبدیل می‌شود.

۲)     شکسته:

کودکان اغلب زمین می‌خورند یا تصادف می‌کنند. در نتیجه آنها با مشکلاتی مواجه می‌شوند که به دندان‌های جلویی آنها آسیب می‌رساند و سال‌ها آنها را ناراحت می‌کند یا نیاز به مراجعه مکرر به دندانپزشک اطفال دارد. یک محافظ دهانی ساده که توسط دندانپزشک اطفال شما تهیه شده است از آسیب ناشی از ضربه به قسمت تحتانی صورت جلوگیری می‌کند. به خصوص در کودکانی که ورزش‌هایی مانند فوتبال، بوکس، اسکی، بسکتبال، دوچرخه سواری، موج سواری، اسکیت بورد، ضربه‌های دندانی، شکستگی یا لب، گاز گرفتن و پارگی زبان را در نتیجه اثر بالشتکی یک دهانی شفاف سیلیکونی قرار داده شده، جلوگیری می‌کند.

روی دندان‌های فک بالا آسیب‌های دندانی شایع‌ترین این آسیب‌ها هستند. دندان کودکی که محافظ دهان ندارد و به دندان‌های جلویی ضربه می‌زند یا به طور کامل می‌افتد یا می‌شکند و یا پالپ که قسمت زنده دندان است بسته به نیرو به درجات مختلفی آسیب می‌بیند. از ضربه اگر این آسیب باعث مرگ پالپ شود، رنگ دندان تغییر رنگ داده و رنگی از قهوه‌ای روشن تا خاکستری تیره ایجاد می‌شود. لطفاً با دهانی که توسط دندانپزشک خود تهیه شده است، از سلامت دندان کودک خود به ویژه افرادی که ورزش می‌کنند محافظت کنید.

معاینه دندانپزشکی اطفال

۳)     ضربه:

بلافاصله با قرار دادن دندان بین یک گاز تمیز و خیس کردن آن با بزاق به دندانپزشک خود بروید. اگر نمی‌توانید فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید، گاز را با نمک مخصوص مرطوب کنید و سعی کنید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. ایده آل این است که درمان را ظرف ۱ ساعت شروع کنید. اگر شرایط مناسب باشد، دندانپزشک شما دندان روییده را جایگزین می‌کند. با استفاده دقیق و مراقبت خوب، دندان سال‌ها در دهان کودک شما باقی می‌ماند.

  • اگر یک یا چند دندان کودک جلوی شما شکسته است:
ادامه مطلب
ترمیم دندان

سعی کنید قطعات شکسته را پیدا کنید و بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرید. مرطوب نگه داشتن قطعات در این زمان بسیار مهم است. نمک و حتی بزاق دهان برای این کار ایده آل هستند. این قطعات با مواد چسبنده بسیار قوی به جای خود چسبانده می‌شوند و از هر پرکننده‌ای که ساخته می‌شود زیبایی و دوام بیشتری پیدا می‌کنند.

  • اگر قطعات را پیدا نکردید:

اگر قسمت شکسته کوچک باشد، پر کردن با کامپوزیت به همان رنگ و شکل دندان ساخته می‌شود. دوام داخل دهانی پرکننده‌های کامپوزیت محدود است. آنها با رنگ آمیزی با غذاهایی مانند چای، قهوه، کولا تغییر رنگ می‌دهند. بسته به عادات غذایی و بهداشت دهان و دندان آنها باید در زمان‌های خاصی تجدید شوند.

اگر شکستگی بزرگ باشد و نیم یا بیشتر از دندان را بپوشاند، لمینت برای افراد بالای ۱۷ سال استفاده می‌شود. ونیرهای لمینت هم بسیار بادوام هستند و هم زیبایی خاصی دارند. آنها را می‌توان به عنوان لمینت سرامیکی توضیح داد که به سطح جلوی دندان می‌چسبند و قسمت شکسته را می‌پوشانند. استفاده از لمینت در کودکان کمتر از ۱۷ سال صحیح نیست، زیرا رشد دندان‌ها و فک‌ها کامل نشده است.

  • اگر بعد از ضربه مشکلی وجود نداشت:

معاینه دقیق باید توسط دندانپزشک انجام شود و از ناحیه مربوطه رادیوگرافی گرفته شود. حتی اگر بعد از معاینه و عکس‌برداری هیچ یافته‌ای وجود نداشته باشد، عکس پری آپیکال در فواصل زمانی معین گرفته می‌شود و با فیلم‌های قدیمی مقایسه می‌شود. در اینجا هدف این است که مشخص شود آیا مشکل طولانی مدت در قسمت زنده دندان وجود دارد یا خیر. دندان با تغییر رنگ حتی پس از گذشت سال‌ها حیات خود را از دست می‌دهد. اگر چنین وضعیتی تشخیص داده شود، با استفاده از درمان ریشه از عوارضی که ممکن است منجر به از دست دادن دندان شود، جلوگیری می‌شود.

۴)     کشیدن دندان:

در برخی موارد، پوسیدگی زندگی در داخل دندان است. به سمت قسمت اولیه پیش می‌رود. یک بیماری التهابی رخ می‌دهد که از ریشه دندان به استخوان فک می‌رسد. صورت کودک متورم می‌شود، درد شدیدی دارد و نگهداری این دندان در دهان برای سلامتی کودک درست نیست. در این صورت دندان از اینجا کشیده می‌شود. به خصوص اگر این دندان شیری باشد و زمان رویش دندان دائمی که از پایین می‌آید بسیار نزدیک باشد، عملی است که هیچ ایرادی ندارد. در صورتی که زمان رویش دندان دائمی نزدیک نباشد، باید به جای دندان کشیده شده یک وسیله نگهدارنده فضا ساخته شود.

در دندان دائمی، این تصمیم باید بارها قبل از فرایند کشیدن بررسی شود و در مواردی که واقعاً کاری برای انجام دادن وجود ندارد، در نظر گرفته شود. پس از کشیدن دندان‌های دائمی در صورت مناسب بودن سن کودک باید بلافاصله درمان ارتودنسی شروع شود و این فاصله با دندان‌های دیگر بسته شود و از رابطه بستن صحیح بین دندان‌های پایین و بالا اطمینان حاصل شود. هنگامی که یک دندان دائمی کشیده شده به حالت ایستاده رها می‌شود، دندان‌های مجاور به سمت این فضا خم می‌شوند. دندان مقابل فضا به داخل فضا بیرون زده و کل تعادل دهان می‌تواند توسط دندان به هم بخورد.

ادامه مطلب
جرمگیری و بروساژ دندان

۵)     بهداشت:

اگر پلاک باکتریایی یعنی لایه سفید و چسبناک متشکل از بقایای مواد غذایی و میکروارگانیسم‌ها روی دندان‌ها به قدری جمع شده باشد که با مسواک زدن معمولی پاک نمی‌شود، باید توسط دندانپزشک تمیز و خارج شود. این فرایند از ایجاد مشکلاتی مانند جرم دندان و پوسیدگی که در دراز مدت توسط پلاک‌های باکتریایی ایجاد می‌شود، جلوگیری می‌کند. در همان جلسه آموزش مسواک زدن و پیشگیری از پوسیدگی نیز به کودک اطلاع داده شده و مجدداً برای کنترل فراخوانده می‌شود.

 دندانپزشکی پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز مشکلات

۲.     دندانپزشکی پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز مشکلات اعمال می‌شود:

امروزه طب پیشگیرانه که می‌توان آن را توقف مشکل قبل از بروز آن نامید، در دندانپزشکی مانند هر رشته پزشکی اهمیت پیدا کرده است. دندانپزشکی پیشگیرانه به ویژه در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. ترجیحاً اولین برخورد کودکان با دندانپزشک مربوط به دندانپزشکی پیشگیرانه باشد، زیرا کاربردهای بی دردسر، کم هزینه و بدون درد وجود دارد.

 

۱)     آموزش بهداشت دهان:

مراقبت کامل از دهان و دندان تنها با اطلاعات کامل امکان پذیر است. آموزش بهداشت که شامل آموزش مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، بررسی عادات تغذیه‌ای و توضیح اهمیت سلامت دهان و دندان می‌شود، تضمین می‌کند که هیچ اطلاعاتی از دست نرفته است. این آموزش برای بزرگسالان به همان اندازه برای کودکان مهم است.

۲)     مصرف سطحی فلوراید:

فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که می‌توانیم از آب یا بسیاری از غذاهایی که می‌خوریم به دست آوریم. مشاهده شده است که افرادی که در مناطقی با فلوراید بالا در آب خود زندگی می‌کنند از قدیم‌ کمتر با پوسیدگی دندان مواجه بوده‌اند و وقتی علت آن بررسی شد مشخص شد که فلوراید مینای دندان را در برابر پوسیدگی مقاوم می‌کند. ابتدا دوز بهینه فلورایداسیون آب‌های شهر در نظر گرفته شد و در برخی مناطق اعمال شد، سپس به دلیل برخی عوارض این دوز کاهش یافت.

مطالعات اخیر نشان داده است که مصرف سطحی فلوراید از اهمیت بیشتری برخوردار است، مشخص شده است که تأثیر قرص فلوئور توسط مادر در دوران بارداری و یا از ماه ششم به کودک داده شده بسیار کمتر از حد انتظار است. ساختار کریستالی که مینای دندان را تشکیل می‌دهد با اثر فلوراید اعمال شده بر روی سطح، در برابر اسید مقاوم‌تر می‌شود؛ بنابراین زبری کردن آن دشوارتر می‌شود و تشکیل پوسیدگی دشوارتر می‌شود.

مصرف سطحی فلوراید یک روش ساده و بدون درد است که می‌توان آن را از سن ۳ سالگی شروع کرد و باید هر ۶ ماه یکبار تکرار شود. برای اولین ملاقات کودک با دندانپزشک و برای معاینه هر ۶ ماه یکبار ایده آل است. پس از این فرایند که چند دقیقه طول می‌کشد، فلوراید ذخیره شده روی سطح دندان کودک شما دندان‌ها را بسیار سالم‌تر و محکم‌تر می‌کند.

۳)     فیشور سیلانت:

سطوح جویدنی دندان‌ها تورفتگی دارند. این نواحی بسیار باریک هستند و اغلب به دلیل عدم توانایی در پاک کردن مربا، حفره‌ها از آنجا شروع می‌شوند. برای جلوگیری از تجمع مواد غذایی و میکروارگانیسم‌ها در این نواحی و بر این اساس از پوسیدگی از ماده پرکننده مایع مخصوصی استفاده می‌شود.

ادامه مطلب
ونیر کامپوزیتی

ابتدا این قسمت کاملاً تمیز می‌شود و مایع پرکننده که به آن فیشور سیلانت می‌گوییم روی این قسمت اعمال می‌شود. در اثر نور سفت می‌شود و با اصلاح اضافی آن جلا می‌یابد. به لطف این فرایند، می‌توان از پوسیدگی سطحی جویدنی که تقریباً ۷۰ درصد پوسیدگی‌ها را تشکیل می‌دهد، محافظت کرد. اگرچه می‌توان آن را برای سال‌ها در شرایط عادی استفاده کرد، اما بررسی مکرر آن مفید است، به‌ویژه در افرادی که عادت‌هایی مانند جویدن یخ یا دندان‌قروچه دارند.

دوره‌ای که اولین دندان‌های دائمی در دهان ظاهر می‌شوند برای استفاده ایده آل است. این حدود ۶ساله است. همچنین در هنگام رویش دندان‌های آسیاب دیگر از آن استفاده می‌شود. نکته مهم این است که بهتر است دندان‌های دائمی در مدت کوتاهی پس از رویش آنها در عرض ۲-۱ سال انجام شود. زیرا هر چه زمان طولانی‌تر باشد، احتمال ایجاد حفره بیشتر می‌شود و ممکن است به جای فیشورسیلانت پر شود. اگرچه می‌توان آن را برای بزرگسالان بدون پوسیدگی استفاده کرد، اما استفاده از آن در کودکان مفیدتر و مهم‌تر است. این یک روش کاملاً بدون درد و بسیار آسان است.

فیشور سیلانت چگونه انجام می‌شود؟

فیشور سیلانت چگونه انجام می‌شود؟

قبل از شروع این فرایند بدون درد، لازم است از تمیزی کامل فرورفتگی‌های سطحی که درزگیر استفاده می‌شود، اطمینان حاصل کنید و باکتری‌ها از بین رفته باشند. برای این منظور دندان‌های شما با مسواک زدن با محلول مخصوص تمیز و خشک می‌شوند. لایه مینای بالای دندان به کمک ژل زبر می‌شود و کامپوزیت اعمال می‌شود، پس از سفت شدن با نور، فیشور سیلنت به کمک برس اجازه می‌دهد تا فرورفتگی‌ها را پر کند و با سفت می‌شود. دوباره نور بررسی می‌شود که آیا ارتفاع وجود دارد و یک لاک محافظ روی آن اعمال می‌شود. بسیار ساده، ارزان. این یک روش پیشگیرانه بدون درد و مؤثر است.

 

۴)     جابه‌جایی دندان‌ها:

دندان شیری به دلایل مختلف زود از بین می‌رود. در چنین مواردی، تا زمانی که دندان دائمی از پایین آماده شود و رویش پیدا کند، ممکن است دندان‌های مجاور خم شده و بچرخند و ناحیه‌ای را که دندان شیری از دست رفته باید برای دندان دائمی محافظت کند، بپوشاند. حتی دندان در فک مقابل حفره شروع به دراز شدن می‌کند. اگر بعد از کشیدن زودهنگام دندان شیری، رشد به حال خود رها شود، این حرکات باعث می‌شود جایی برای دندان دائمی بعدی باقی نماند؛ بنابراین دندان دائمی یا اصلاً رشد نمی‌کند یا از جای طبیعی خود خارج می‌شود.

مشکلات ناشی از، از دست دادن حتی یک دندان شیری زودرس:

  • با جابه‌جایی دندان‌ها، شلوغی ایجاد می‌شود، این نواحی به راحتی تمیز نمی‌شوند و تمایل به پوسیدگی افزایش می‌یابد.
  • جویدن مشکل خواهد بود.
  • مشکلات ارتودنسی جدی‌تری ایجاد خواهد شد.

برخی از دندان‌های شیری باید تا سن ۱۲ سالگی در دهان بمانند. اما در این سن دندان‌های دائمی آماده هستند و دندان‌های شیری تغییر می‌کنند. برای دندان‌هایی که در کودکی بیرون آمده‌اند و تا این سن با دقت و بدون هیچ مشکلی حفظ نشده‌اند بسیار سخت است. این وسیله فلزی کوچک به نام جای نگهدار مخصوص دهان کودک تهیه شده است و در مواردی که دندان شیری زود از دست می‌رود این محل را تا زمانی که دندان دائمی وارد می‌شود حفظ می‌کند. اگر تمایل به دریافت اطلاعات بیشتری درمورد خدمات دندانپزشکی اطفال کلینیک قائمی دارید، می توانید فرم تماس را پر کنید.

اطلاعات نویسنده

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *